Teckna steg för steg (Sandra Beijer)

Hej hej!
 
Nu är det dags för lite ritskola! Eller rättare sagt så vill jag visa hur jag tecknar i lite olika steg. Vi börjar från första början:
 
Först så börjar jag med att leta inspiration. Ibland så kommer det när jag sitter och tittar på tv, eller när jag klickar runt på Pinterest. I detta fallet så ville jag ha något lite mer konkret att rita av, så jag valde en fin bild på en fin Sandra som jag fäste på datorskärmen som en liten ledstjärna.
 
 
Att börja är det absolut svåraste för mig. Jag sitter med ett tomt blad framför mig och känner prestationsångesten växa i bakhuvudet. Men efter några streck brukar det som tur är släppa.
SÅ börjar jag med att skissa fram konturerna och sen fyller jag på med lite lätta skuggor i de områden som kommer vara skuggade mörkare längre fram. På så sätt ser jag liksom konkret på pappret vad som kommer hända. Jag försöker hålla mig så nära orginalet som möjligt här, med små förändringar för att göra det lite enklare för mig själv. Jag vet vilka vinklar som funkar bäst för mig, så då kan jag fuska lite och justera utefter vad jag känner mig trygg i. Och så gäller det att inte bli för ivrig och dra iväg på ett ställe innan alla linjerna ligger som de ska. Och när det ser ut lite såhär känner jag mig ganska så nöjd.
  
Hittills har jag bara använt mig av en enkel stiftpenna. Nu är det dags att ta fram blyertspennor med olika mjukheter för att jobba fram lite djup i bilden.
 
Jag börjar med att väldigt väldigt löst lägga ut de tyngsta skuggorna i ansiktet. Anledningen att jag börjar där är för att det känns... logiskt? Jag kommer nu jobba med olika sektioner av bilden; ansikte, hår, skjorta. Det handlar helt enkelt om att jag tycker det är enklast och bekvämast så.
I vilket fall: skuggorna gör jag med en ganska så mjuk penna, men jag trycker den knappt mot pappret alls.

Sen är det dags för den här lilla rackaren att göra entré! Jag tror att under alla mina nedrans år som konstelev och teckningsentuseast så har jag bara kallat den vid namnet "skuggpenna". Har dock ingen aning om den faktiskt har ett officiellt namn. Någon som vet? I vilket fall som är detta liksom min lilla trollkarl. Ett sånt himla bra verktyg att ha när det kommer till skuggning!

Gnugga löst, gnugga hårt, gå över stora eller små områden. Och det är nu som jag tycker det börjar kännas riktigt roligt att se bilden växa fram långsamt under mina fingrar. Jag försöker att inte vara alltför mycket utav en perfektionist, utan kommer gå tillbaka till både skuggor och detaljer i ansiktet vid ett senare tillfälle. Dessutom är jag rättså bra på att lägga handen lite osmidigt över bitar jag redan har skuggat och liksom sabba lite under teckningens gång. 

Okej, nu så var det då dags för håret. Jag avskyr att teckna hår utav en bra anledning: jag är inte bra på det. Jag gör fel och gör om, gör fel och gör om, gör fel och gör om tills jag blir tokig och kastar saker in i väggen. Sen pausar jag mycket och när lugnet lagt sig över min korta stubin så går jag tillbaka och jobbar mig fram i små tester i taget. Suddigummit i högsta hand och även här lämnar jag det utan att det känns perfekt. Jag tror det funkar bättre för mig att ta ett steg ifrån och fokusera på något annat. Annars stirrar jag mig blind på missar och det blir inte bra ändå. Så detta är som sagt det som funkar för just mig.

Vi kikar lite på pennorna jag använder nu. De är sylvassa och inte alltför mjuka. Dessa har jag köpt i något sketching-kit för flera år sen. Jag brukar använda H, HB, B2, och B4 mest. H är alltså lite hårdare och då fastnar inte lika mycket blyerts på pappret. B4 är mjukare och då så blir det mörkare där jag använt den. Hänger ni med?
 
Okej, nu har jag skuggat skjortan lite med. Det börjar likna något, eller hur? Nu gäller det att ta ett steg tillbaka och kika lite på vad som behöver piffas till. I detta fallet så är detaljerna i ansiktet lite utsuddade och håret behöver definitivt lite mer tid lagt på sig. Så nu gäller det att vässa pennorna och sudda fram ljusare toner där ljuset ska träffa på exempelvis nästippen och de ställen där håret vågar sig lite utåt. Ni kommer förstå vad jag menar om vi fortsätter ner.
 
Så. Nu lägger jag pennorna på hyllan och känner mig nöjd.
 
Det finns detaljer jag önskar vore... annrolunda. Men jag har inte fått till de så som jag vill trotts frenetiskt användande av suddgummi. Så istället kompromissade jag lite. Till exempel målade jag lite extra mörkt på läpparna för att ge illusionen att de bär ett lite mörkare tonat läppstift än Sandra bar på orginalbilden. Kändes som att jag kom bättre överens med det.
Håret blev i slutändan lite jämnare i kontrasterna. Och här vet jag att jag behöver jobba mycket för att utvecklas. Jag tycker inte om hår. Det är jättejobbigt. Men jag tänker inte se ner på att det inte blev så glammigt snyggt som jag ville det skulle bli. Jag tycker nog att det blev rätt fint ändå.
 
Kläder är heller inte min starkaste sidan. Att spegla olika material och hur de faller; alltså attans vad klurigt det kan vara ibland. Jeanstyg och annat 'stärkt' material är lite behändigare i mina ögon. Kanske för att skuggorna blir så intressanta och lite hårdare. Jag hade bra mycket roligare att klottra fram detaljer i den än jag trodde jag skulle ha. Tummen upp, kände jag.
 
Så, då vet ni lite hur processen ser ut då jag tecknar. Hoppas ni haft kul att läsa detta, för det var banne mig riktigt roligt att göra. Och jag tror att denna lilla resa sammanlagt tagit tre veckor ungefär, då jag mest tecknat i dagsljus på helgerna. Nu ska jag ta mig en kopp blodapelinsthé och klura ut vad jag ska göra härnäst. Puss på er!

scribblings on the walls
scribbler is Matilda

Gud vad fint! Blir så inspirerad av detta. Kul att se alla steg.

2015-03-07 @ 11:03:40
scribbler is lovisa

grymheten i det här inlägget? så coolt att se, för nån som inte kan nånting om olika pennor och mörkhetsgrader och tryck och allt. DU är grym! <3

Svar: Men du alltså ❤️
Jennifer Palmblad

2015-03-07 @ 11:24:33
URL: http://polichinelle.se
scribbler is henrietta

blev precis som matilda superinspirerad av detta! otroligt fint resultat och jättekul att se hur du tänker kring tecknandet och vilka steg du gör. och H och B2 och allt det där har jag aldrig fattat förut! tror förresten att den där skuggpennan kallas stompf eller stomp beroende på vem en frågar. min syster gick bildlinjen så just den detaljen har jag snappat upp av någon anledning.

Svar: Jag lovar att under alla mina år på bild och form så var det aldrig någon som hojtade 'någon som har en stompf att låna ut?'. Vilket ord sen! Hah, bra att veta i alla fall.
Jennifer Palmblad

2015-03-07 @ 11:41:54
scribbler is Hanna

så jävla snyggt!

2015-03-07 @ 11:55:21
URL: http://ships.blogg.se
scribbler is chrissy

wowow va bra tecknat!!!! och stompfer heter'om :D

2015-03-07 @ 12:17:36
URL: http://highfivelivet.blogspot.se
scribbler is Daniella 🌙

tycker detta är fantastiskt. ska våga ta upp mitt block nu i helgen, kram!

Svar: Ja, rita på bara!
Jennifer Palmblad

2015-03-07 @ 15:30:56
URL: http://daniellachanelle.se/
scribbler is Chessie

Men så fint!! x

2015-03-07 @ 15:56:26
URL: http://nouw.com/chessie
scribbler is julia.

wowza!

2015-03-07 @ 18:33:04
URL: http://instagram.com/juliadandebo
scribbler is THE REVOLT

Gud så fint! :0

Svar: Åh, tack ska du ha x
Jennifer Palmblad

2015-03-07 @ 21:44:30
URL: http://TheRevolt.blogg.se
scribbler is Lisa

Åh gud vad vackert!

2015-03-08 @ 12:35:55
URL: http://kyntaja.blogg.se
scribbler is Josefin

Fint!!

2015-03-08 @ 12:41:20
URL: http://josseborje.blogg.se/
scribbler is Isabella

Otroligt snyggt gjort! Om jag ändå haft tålamod till att teckna. Brukar ge upp nästan direkt ;)

Svar: Hej, jag vet precis vad du menar! Jag ger ofta upp lite för tidigt, eller låter saker ligga halvfärdiga länge innan jag ger mig på att avsluta dem. Tror det viktiga är att fortsätta försöka bara!
Jennifer Palmblad

2015-03-08 @ 12:50:02
URL: http://isabellaaaan.blogg.se
scribbler is Lina

Å så fint!

2015-03-08 @ 12:50:54
URL: http://systerkatt.blogg.se
scribbler is Angie Lakna

wow..gud va duktig du är. Älskar bilderna.

2015-03-08 @ 13:03:11
URL: http://jellica.webblogg.se/
scribbler is Malin

Du är ju grym! Detta gjorde mig även motiverad till att leta fram något papir och börja skissa lite (även om jag aldrig varit särskilt duktig på att rita), bara för rolighets skull. Tack för det!

Svar: Gört bara! Det är kul att våga, en vet aldrig var det kan ta en x
Jennifer Palmblad

2015-03-08 @ 20:18:24
URL: http://hallonte.blogg.se
scribbler is hille

Så himla fint och bra! Tycker sådant här är så kul men själv är jag för lat för att göra det. Kanske får se till att skärpa mig lite nångång.

Svar: Jaa, gör det! Vill så gärna se mer av hur du målar.
Jennifer Palmblad

2015-03-15 @ 19:18:56
URL: http://heleneryden.blogspot.se

what's on your mind, dear?

namn,
time & relative dimension in space,

mail, (publiceras ej)

blogg,

question//comment//love letter,

Trackback
RSS 2.0