Att planera valpköp

Som några av er kanske märkt så har det nämnts lite att jag och Nat planerar att skaffa hund. Detta är något som såklart är sjukt spännande, men som också kräver himla mycket planering och eftertänkande. Att skaffa sig en ny familjemedlem är inget en gör på impuls direkt (även om jag måste erkänna att jag minst tjugo gånger i veckan håller på att spricka av otålighet). 
Så nu tänkte jag dela med mig lite av hur vi förbereder oss inför detta valpköp. 
 
 
Först och främst tog vi god tid på oss att klura ut vad för hundras som kan tänkas passa just oss. Det gäller liksom att det passar in i ens livsstil. Exempelvis så har jag alltid drömt om en grand danois och Nat vill helst av allt ha en labrador. Dags att trycka på den stora röda varningsknappen! Vi bor i ett hus med en liten trädgård som i vår kommer byggas om till ett terassliknande ting. Vi jobbar båda heltid, dock tvärtemot vad den andre gör. Vi har ingen bil som vi kan köra iväg med snabbt och enkelt för långa promenader. Och vi vet framför allt inte hur vårt liv kommer se ut med jobb och boende om säg tre, fyra år. 
När vi pratar igenom allt detta och hundra saker till flera gånger om så kom vi fram till att det är himla viktigt för oss att skaffa en hundras som inte behöver ut och motioneras långa sträckor tre gånger om dagen, måste ha en trädgård att kunna springa av sig i, eller kräver väldigt gott om utrymme.  Flyttar vi till något mindre om några år får detta inte lov att påverka hunden negativt. Skulle vi inte ha möjlighet till mer än en snabb morgonpromenad och en eftermiddagstur så behöver vi en hund som inte kräver mer än så. Alltså fick vi tänka om ganska sp rejält från våra önskedrömmar. Vi kom dock ganska så kvickt fram till att en fransk bulldog är precis den hunden som passar oss. Liten och inte alltför krävande, med päls som inte behöver hemskt mycket omvårdnad, som kan gå på promenader men inte fixar att leka i timmar, utan behöver mysa på soffan mer ofta än inte. Perfekt ju!
 
Därifrån så började vi kika på hundförsäkringar. Vi bestämde oss för att lära oss alla bekymmersamheter som kommer med rasen och förbereda oss in i minsta detalj på olyckligheter som kan komma att uppstå, och se till att vara redo för de. Vi kollade upp kostnader för kastrering, räknade på en budget för varje månad samt en buffert att ha i nödfall. Och sen satte vi upp en fast summa som mål som vi är tvungna att uppnå innan vi "får lov" att köpa valp. Det är rätt skönt att ha ett konkret mål att spara till. Och varje slant utöver det är bara en bonus. Vilken himla pepp det är när vi har några hundralappar kvar i slutet av månaden och för över de till vårt sparkonto.
 
 
Vi har sen satt oss ner vid flera tillfällen och pratat om hur vi ska uppfostra den lille krabaten. Vi vill båda skaffa en valp och träna hen noga från första början. Här är jag faktiskt himla glad att jag har Nat måste jag säga. Han är samvetet i vår relation när det kommer till djur. Han är den som kommer få säga till mig på skarpen att inte låta hunden sova i vår säng bara för att hen gnyr med sin lilla valpstämma från våningen under, eller stoppa mig från att mata hen med onyttiga godbitar direkt från matbordet. Jag känner mig själv himla bra när det kommer till detta nämligen; jag projekterar mänskligt tänkande och mänskliga känslor på djur. Gråter någon så vill jag gråta, trösta, och krama jag med, även om det kanske är precis fel grej att göra. Så här har vi sett till att prata igenom alla möjliga tänkbara do's and don't's. Då vi är två som tränar valpen gäller det att vi lär ut samma saker, på samma vis, och sätter samma regler. Annars kommer ju den lilla stackaren bli helt förvirrad. 
 
Sen har vi börjat fila på en liten tillbehörslista med; inköp av sånt smått som vi kommer att behöva när valpen kommer hit hem till oss. Sånt som hundsäng, koppel, grind till trappan, tuggleksaker, hundvänligt shampoo. Vi pratar också en del om vad det kommer bli för diet som gäller. Alla hundar min familj har haft har alltid utgått ifrån att torrfoder är basmat. Så just nu ställer vi det mot att laga eget, vilka typer av tprrfoder det finns, och även fördelar med blötmat. Och detta kommer vi självfallet checka med en veterinär med innan vi bestämmer oss öfr att vi vet bäst. För det är det banne mig inte säkert att vi gör. Men vi vill att vår lilla vovve ska äta bra och må bra. Och då känns det viktigt att vara insatt. 
 
 
Varifrån kommer valpen sen då? Jaa, det vet vi faktiskt inte än. För tillfället sitter vi och kikar på Gumtree.com ibland (typ brittisk vaiant av Blocket.se) och kikar vad för sötnosar det finns där. Än så är det för tidigt för att göra upp några konkreta planer, men vi hoppas på att kunna få tillskott här hemma i april eller maj tidigast. Och det är klart hemskt jättejobbigt att vänta och längta och vänta och längta. Så under tiden fyller jag min Pinterest med frallor och vi kikar på kortnosiga småttingar via YouTube flera gånger dagligen, håller hand och tänker att "snart så" och gör miner som emojis med hjärteögon.
SNART SÅ!!!
 
P.S. bilderna är då klart från Pinterest.

scribblings on the walls
scribbler is l

åh självklart ska ni välja den rasen ni vill ha osv, och ni har säkert redan koll, men måste ändå säga: det är i mina ögon näst intill djurplågeri att föda upp såpass kortnosade raser som mops och fralla, då oerhört många hundar föds med andningsproblem, iom att rasen är sönderavlad (som många många andra). man får ju inte ens flyga med dem då de inte klarar trycket :// jag ville själv ha en mops men av just den anledningen valde jag världens goaste mest underbara blandras. just första generationens blandras är generellt sett friskare än renrasiga hundar. som sagt, vill inte komma med några pekpinnar eller så, och ni är helt säkert medvetna om detta, men om ni nu inte skulle vara det så vet ni nu iaf :)) sen är jag inte 100 på just frallans problem då jag var inne på mops och petit brabancon men JAJA end of rant, lycka till med er hund oavsett vad det blir!!

Svar: Hej.
Jag är helt med på det du säger. Jag hade tidigare en perserkatt och fick dagligen torka hennes ögon och lyssna till snarkningar då hon sov. Kortnosigt är bekymmersamt, visst är det så. Att vara medveten om att brakycefaliska (tror jag stavade det rätt nu) djur kan få andningsproblem är viktigt, och vi är medvetna om detta i högsta grad. Vi kommer inte kunna ut och springa med hunden eller kasta boll i evigheter. Detta är något vi räknar med. Det gäller för oss att se till att hen får ett så stressfritt liv som möjligt. Och jag kanske är naiv men jag ser begränsningarna där. Anledningen till att vi inte kommer rikta in oss på en blandras har med temperamentet att göra, som jag nämner i inlägget så vet vi inte hur vår framtid ser ut och vill inte att hunden ska behöva lida av det.
Pekpinnar kan vara nyttiga, och jag är glad över att du bryr dig i en sådan utsträckning.
Jennifer Palmblad

2015-02-24 @ 22:46:09
scribbler is linda

så avundsjuk. vill såååå ha en hund men vi jobbar båda dagtid och ibland jobbar jag upp emot 13 timmar på en dag och en kan ju liksom inte lämna en hund ensam på det sättet. uh, som jag önskar att jag jobbade på ett ställe där en kan ta med sin hund..

2015-02-25 @ 10:01:30
URL: http://backtomyhouse.blogg.se
scribbler is sandrafotar

Min fralla är något av det bästa som hänt mig. Så genomtrevlig hund att det nästan inte är klokt<3

Hur bra som helst att ni läser på om rasen! Jag såg att ni tittat på försäkringar och jag vet inte hur det är i England men i Sverige har de flesta försäkringsbolag restriktioner när det kommer till bland annat fransk bulldogg (vissa operationer de inte betalar för och så vidare). Det kanske ni redan upptäckte när ni kollade runt, annars är ett tips att läsa på om det och hitta en försäkring som passar just er.

Och annars bara: grattis i förskott till att ni kommer att få hem världens bästa lilla kompanjon :)

Svar: Jag följer Selma stenhårt på Instagram!Tusen tack för ett bra tips. Vi har hittat lite vi tyckte verkade bra, men bra tanke att kolla ras-specifikt med. Ska klart kolla in det!

Puss
Jennifer Palmblad

2015-02-25 @ 19:01:19
URL: http://sandrafotar.wordpress.com/
scribbler is Annie

Hoppas att ni skaffar er hund från ett rescue center typ RSPCA, Dog Trust eller Battersea. Tänk på alla hundar som väntar på ett hem! Hundar som säljs på gumtree har ofta fötts upp under dåliga omständigheter av uppfödare som mest är intresserad av pengar. Köper ni från en rescue ingår kastrering, microchip och första och ibland andra vaccine. Plus att det är mycket billigare! Lycka till!

Svar: Hej.
Vi har pratat mycket om just detta. Vi vill hemskt gärna adoptera en rescue dog men då vi resonerar att det är smartast för både vår egen och hundens skull att vi satsar på en ras med ett temperament som passar våra omständigheter så får det tyvärr komma i andra eller tredje hand. Tyvärr är många rescue hundar staffies, och vi vill inte skaffa en hund som behöver mer än vad vi kan ge den i utrymme och motion. Det hade bara känts taskigt. Och sen vill vi ha en valp som första hund. Vi vill vara med från första början och lägga ner så mycket energi som det bara går på att träna och uppfostra. Så därför blir det nog svårt med en sådan adoptivhund. Dock kommer vi självfallet kolla runt när det är dags!
Jennifer Palmblad

2015-02-26 @ 06:56:06
scribbler is Lina

Så himla kul att ni ska skaffa vovve! Tror ni kommer klara av det galant.
Tänkte mest tipsa om kosten, om du inte vet vad BARF är tycker jag du ska kolla upp det. Känns så bra att ge ens djur naturligt kött utan spannmål osv. Sen fungerar ju även kycklinghjärta, mage, osv. Brukar även vara rätt billigt. Viktigt att kolla upp balansen mellan vilka organ/muskler man ger ens djur bara.

Ha det gött! (:

2015-02-26 @ 19:18:03

what's on your mind, dear?

namn,
time & relative dimension in space,

mail, (publiceras ej)

blogg,

question//comment//love letter,

Trackback
RSS 2.0