var tog kreativiteten vägen?

Ibland skäms jag lite över mig själv, över den kreativa själ jag låter bli att vara i min vardag.
Jag älskar att fotografera. När jag sitter med ett porträtt av en helt underbar individ framför mig på datorskärmen och låter skiftningar i ljus och mörker leka över människans hud och skapa stämningar som inte fanns där till att börja med känner jag mig oövervinnerlig, bra bäst och så jävla lycklig. Att börja med något väldigt konkret som ett fotografi och göra det till precis vad jag vill är så himla fint, så himla roligt och så himla kul att det pirrar till i magen. Så varför ligger då min gamla Nikon och dammar i garderoben mest?
 
Jag kan vara ganska självkritisk och osäker när jag testar något nytt, men att lämna in en analog rulle på framkallning och försöka minnas varenda känsla jag försökt fånga på 21 eller 28 bilder och vara sådär lite fjärilsfladdernervös för att jag faktisktiskt inte har en aning om hur det kommer se ut, om det blev så som jag hoppades när jag skruvade på inställningar och klickade eller något helt främmande för mig som är så oväntat att det blåser mig baklänges i flera kvarter... det säger väl sig självt att det är en lika stor förälskelse som stiltonost på salta kex eller nackkyssar. Så varför ser jag då inte till att buda hem en någorlunda billig minolta på ebay och sätter igång?
 
Jag drömmer fortfarande mest av allt att få skriva varje dag. Sitta uppe sena nätter med tjugofem koppar av nyanser kokhett till avsvalnatt till kanske varmt till uschsåhimlakallt thé runtom mig och jobba fram blyga rodnader i makalöst trötta ögon som bara inte vill slita sig från skärmen, från alla de där fina små krumelurerna som bara måste ur mig. Sitta på caféer runt om i London och skriva om allt som händer i huvudet i kroppen i mig när jag ser allt det fina som flackar förbi och sen försvinner men varit speciellt nog för att smyga från näthinnan tillbaka till den där obegripliga platsen i minnet där jag sparar på sånt som hur dyggregn på Hampstead Heath doftar eller hans hud doftar när vi låtit bli att vara vettiga riktiga människor och bara legat kvar i sängen i varandras famnar i dygn. För jag tror verkligen att språk, ord, uttryck och berättelser är det närmsta vi kan komma magi utan att åka med Hogwartsexpressen. Det finns inga hinder, inga måsten. Man kan göra vad man vill med alla språkregler så länge man känner till dem, bara låta orden flöda och bli en lång ström av ingenting som bara känns så jävla rätt så jävla bra. Och det finns förresten inget fult språk. Vill bara passa på att säga det. Förkortningar, svordommar och slang är bara en ny väg man kan välja att gå för att förstärka, utöka, ändra tempo eller kanske till och med hela nyansen av en mening, av en berättelse, av det man har att säga. Så varför ser jag då inte till att fixa så att jag har ett fungerande Word på min laptop och slutar döma det jag knappar ner och bara skriver, skickar iväg åt alla möjliga olika håll i världen och lär, gör fel, gör om och utvecklas?
 
När blev det så himla svårt att vara kreativ när det är något jag älskar mest av allt?
Förklara det för mig eller slå mig på käften, få igång mig igen, väck mig till liv.
För att låta konstnärlighet ligga och damma duger inte. Det är ju så att jag skäms.
Men nu ska jag sluta med det. Inte tänka på slutresultatet eller åååh himla vad jobbigt det är att börja när arket framför en ekar vitt i sinnena. Bara göra. Och se till att njuta av det, vilket jag vet att jag kommer att göra. Vilket jag alltid ju gör, egentligen. För ja, det är enkelt att försumma något man älskar, att bli rädd för något man beundrar. Men det är dags att chansa lite och kanske inte vinna, men i alla fall vara med och spela. 
Så det gör jag nu. Jävlaranamma och därmed basta!
 

 
P.s. Word är kirrat nu. Kan skriva digitalt igen, woho.

scribblings on the walls
scribbler is Erika

Åh. Vad jag känner igen mig i detta.

Svar: Är du på?
Jennifer Palmblad

2014-01-22 @ 07:55:16
URL: http://obetydligt.blogspot.se
scribbler is En annan Anna

Jag har läst din blogg i åratal och vi känner inte varandra. Men det känns ibland som att jag känner dig, för när du skriver går det in i hjärtat och jag förstår precis, precis vad du säger. Du har en skriftlig begåvning dom du närhelst du själv bestämmer får lov att komma komma ut och dansa. I på jorden finns det sex miljarder världar, helt olika. Så gör det, förmedla världen som är den värld du lever. Dela den.

2014-01-22 @ 11:37:28
scribbler is chrissy

jag ar pa! kan inte vi satta upp ett orimligt stort mal for februari? typ skriva 10 000 ord. var. sa maste man visa den andra vad man åstadkommit (aven om det bara ar 1 tecken) den 1:a mars. kan vi inte gora det!? behover ocksa sparka mig sjalv i roven med skrivandet.

Svar: Älskar det här förslaget. Jaa! Okej, måste bara se till att jag kan få ner ett program där jag faktiskt kan skriva i. Handskrivet är okej för bussresor och så, men fan vad fingrarna ger upp fort. Så jävla oteknisk bara, men jag får väl scouta runt och se vad jag kan åstakomma. Tjo, fin ju!
Jennifer Palmblad

2014-01-22 @ 12:05:53
URL: http://highfivelivet.blogspot.co.uk
scribbler is Daniella 🌙

åh, jag är på från mitt håll! även om man kanske inte visar en enda själ vad man skriver så är det nog viktigt att skriva ändå.

2014-01-22 @ 12:24:05
URL: http://daniellachanelle.se/
scribbler is Madeleine -an uncompromising feministic vegan

okej låter som att vi är i EXAKT samma stadie just nu. har så himla mycket vilja till att fota och skriva för att jag vet att jag älskar det så mycket. men det händer bara inte. men nu kör vi Jennifer. bannemig!

2014-01-22 @ 13:47:26
URL: http://sisterdisco.blogg.se
scribbler is julia

ja! exakt! sitter just precis nu med den där koppen iskallt te och försöker få in i mitt huvud att det är okej att skrivandet tar tid och att ingenting kan vara perfekt från början och att det är en jättedum metod att få ångest över hur dåligt det går till en början och därför skriva ingenting alls istället. så, jag har ändå lyckats skriva ganska många meningar idag. och ett skrivprogram som jag verkligen rekommenderar är ommwriter (finns här: http://www.ommwriter.com ). antingen kan du använda gratisversionen, eller köpa den lite häftigare versionen för typ trettio kronor. programmet har inga fancy funktioner, men är väldigt avslappnande och nice. ursäkta dåligt formulerad kommentar, försöker ju fokusera på det andra skrivandet, haha.

2014-01-22 @ 14:37:38
URL: http://ohhboy.blogg.se
scribbler is Chessie

YES! Bra Jennifer! Jag tror på dig :)

2014-01-22 @ 19:54:13
URL: http://chessiedarling.blogspot.com

what's on your mind, dear?

namn,
time & relative dimension in space,

mail, (publiceras ej)

blogg,

question//comment//love letter,

Trackback
RSS 2.0