svar om flytt, jobb och boende

Jag har fått massvis med kluriga, finurliga och roliga frågor angående hur det är att bo i London. Så i detta inlägget tänkte jag svara på de som har att göra med förberedelserna till och själva flytten, boendet, jobbsökande och lite annat allmänt. Det blev himla mycket text nu och ändå har jag inte fått in en bråkdel av det jag tänkt. Så vill ni veta något mer är det självfallet bara att fortsätta fråga.
 
Om jobb och bostad;
Först och främst var det när längtan blev så stor att jag inte visste vart jag skulle bli av som jag bestämde att Londondrömmarna skulle få bli Londonverkligheten, kosta vad det kosta ville. För det är annorlunda att bo här och bo i Sverige. Främst är standarden på två väldigt väsentliga saker bra mycket lägre här; lön och boende. För ett butiks-, resturang- eller pubjobb så kan du inte förvänta dig mycket mer än £6-8 i timmen. Det finns jobb där du rättså kvickt kan bli befodrad och tjäna en slant mer, men förvänta dig inte det. Jag har vänner och bekanta som är helt enkelt bäst på det som de gör, men inte tjänar över £10 i timmen. Och väldigt få får extra betalt för sena kvällar eller helger, eller ens röda dagar. Inkomstskatt betalar du med och den är lite lägre än i Sverige, men ligger oftast ändå på runt 20%. Så ja, det gäller att leva snålt.
 
Med boende är det på precis andra hållet. Du får vara beredd att dela hus/lägenhet med andra och betala mycket för det. Jag har alltid även delat rum och inkluderat alla räkningar har det ändå gått på absolut minst £350 i månaden. Men det är klart att det beror på var man bosätter sig. Vissa stadsdelar är generellt sätt dyrare än andra, både när det kommer till hyran som hyresvärden sätter och council tax som du betalar beroende på vilket burough du bor i. Som några av er har nämnt är det klart praktiskt att bo någorlunda centralt då transportkostnader blir lägre, men se till att minnas att London är en stor stad. Man får väl nästan plats med hela Sverige här. Så gott som. Centrum är inte bara centrala London. Det är så makalöst fint uppdelat att det känns lite som hundratals små städer precis intill varandra ibland. Och även om du inte bor på Strand eller med utsikt över Covent Garden så kan du bo centralt. Jag skulle räkna zon 1-2 som centralt, zon 3 med i vissa fall. Och buss är bra mycket billigare än tunnelbana, om än långsammare. Men utsikten är trevlig och det är ett himla bra sätt att lära känna staden på.
Utöver hyran är även standarden på hus och lägenheter bra mycket sämre än i Sverige. Det är alltid någonting som inte funkar riktigt som det ska. Ofta har fönster inte dubbla glas eller isoleringen är inte helt topp. Mögel är ett enormt problem i många boenden och himla otrevligt att behöva ha att göra med, än mindre bo i. Och hyresvärdar överlag är inte de mest hjälpsamma typer. Ofta slätar de över bekymmer eller tar tusen år på sig för att fixa något som de lovat skulle varit gjort sedan länge. Och engelsmännen är vana vid att bo trångt och smalt, vilket jag visserligen tycker är charmerande, men ibland önskade man väl att det fanns lite mer plats i hemmen. Positivt att säga är väl att jag tycker det är ett kul sätt att bo på; man lär känna många fina människor och har aldrig en tråkig stund hemma. Och de flesta lägenheter kommer möblerade, så sånt behöver man inte oroa sig så mycket över. Folk är vana vid att bo lite såhär och jag tycker det känns rätt smidigt faktiskt. Och gasspisarna är underbara. Älskar dem.
 
Lite kvickt om att hitta jobb och boende då;
Vill du som jag bara jobba någonstans där det inte krävs att du vidareutbildat dig något utan bara behöver kunna betala för dig så skriv ett CV där du berättar lite om dig själv rent allmänt, listar tidigare jobberfarenheter och dylikt samt pushar på himla mycket för att du är hårt arbetande och inte rädd för att ligga i. Svenskar har ett himla gott namn här. Vi sägs vara pålitliga och flitiga och tala god engelska. Inte helt fel ju. Sen så skickar du runt det online precis överallt du vill och spring runt till butiker/caféer/pubar och alla små ställen du skulle kunna tänka dig och fråga om de tar emot ett CV. Det är aldrig dumt eller fel att gå till samma ställe mer än en gång, att göra ett intryck och bli ihågkommen. Överallt får de in tiotal med CVn varje dag, så se till att de lägger ditt överst i högen! Och när du blir kallad till intervju eller ett trial shift så får du svar inom några dagar om inte direkt på plats. Det går undan här. Du behöver inget intyg som säger att du får arbeta här. Är du europeisk medborgare kan du komma och gå lite som du vill. Men så fort du kan borde du ta dig till ett Job Center och söka ett National Insurance Number. Så gott som alla arbetsgivare kräver det. Brukar gå att fixa på någon vecka bara. Och samma sak med bankkonto, så de kan sätta in din lön någonstans. Det enda du ska behöva för det är ett brev adresserat till dig på din adress här och ditt pass, sen går du till den bank du känner för. Jag tror inte ens jag behövde ett brev faktiskt, hade bara min hemadress nerskriven på en bit papper.
 
Boende är det enklast att söka på plats tycker jag. Antingen kan du vända dig direkt till en agency och berätta vad du är ute efter, så kommer de visa dig det som de för tillfället kan erbjuda och hålla dig uppdaterad om nytt de får in. Att ha en agency är himla praktiskt då det är dem du vänder dig till om något i lägenheten skulle gå sönder eller vara på tok. Det är också ett säkrare sätt att se till att du får var du betalat för och att din deposition kommer till rätta när du flyttar ut. Halvseriösa landlords finns det på tok för många av här. Så vad du än gör se till att du skriver på någon form utav ett kontrakt och att alla villkoren och kostnaderna står med där. Att bli blåst på tusenlappar är inte kul. 
Du kan också ta dig in på sidor som Gumtree eller Londonsvenskar och söka direkt på annonser som läggs ut. Där annonserar folk efter nya folk att dela sin nuvarande lägenhet med, samt att både landlords och agencys lägger ut annonser där med. Det är på det viset jag hittat alla mina lägenheter om jag inte flyttat in hos en vän. Ofta går det himla kvickt och annonser tas ner kanske redan efter någon timme. Inflyttningstiden varierar oftast mellan att lägenheten är tillgänglig på momangen eller upp till en månad. Många ber om ett kontrakt på 6 eller 12 månader, men sånt kan man ju alltid förhandla om. Det vanligaste är att en deposition motsvarande 4-6 veckor läggs tillsammans med första månadshyran. Går du via en agency tillkommer det även extrakostnader för att de 'hittat lägenheten åt dig' och för att gå igenom allt pappersarbete. Löjliga summmor ibland, men kanske ett tryggare sätt. Det går åt mycket pengar på en gång när man flyttar, så det är bra att ha ett glatt sparkonto redo.
 
Innan London;
Se till att du sparat ihop pengar nog så du kan bo och leva i någon månad. Även om du får jobb direkt tar det oftast en månad eller mer innan du får din första lön. Jag hade strax under 15 000 svenska kronor när jag flyttade och även om jag hade fast heltidsanställning andra veckan jag bodde här så var så gott som alla mina pengar slut efter kanske tre månader. Man vill ju ha råd att leva lite med och inte bara bo.
Du behöver inget intyg för att komma in i landet med en enkelbiljett, så sånt behöver ni inte oroa er över. EU-medborgare är välkomna utan visum eller sådant. Ha ett pass som gäller och alla är nöjda. 
Och packa lätt. En stor resväska och en ryggsäck som handbagage är allt du behöver. Strunta i småsaker som är enkla och billiga att köpa här, typ strumpbyxor och ballerinaskor. Allt som allt tycker jag att det mesta i England är lite billigare än i Sverige; kläder, livsmedel, skönhetsprodukter och alkohol. Cigg är dock svindyrt. Ett paket Pall Mall går på kanse £7. Och snus vet britterna inte vad det är. 
Sjukvården här är gratis. Gå bara till din närmaste doctor surgery som du kan hitta via NHS hemsida och ta med dig ID samt bevis på adress, så skrivs du in i systemet. De kan hjälpa dig med allt från en seg förkylning till om du har särskilda medcinska behov. Jag har två receptbelagda mediciner som jag får utskrivna här. Och tokigt nog kostar ALLA recept £7.50 att hämta ut. Trevlig chock i kassan.
 
Och annat viktigt att vara säker på innan man flyttar?
Att du vill. Vågar gör du, det vet jag. Och vill du kommer du ha så sanslöst roligt när du är här, vad du än bestämmer dig för att göra. Jag kom hit med huvudet inställt på 6-9 månader innan det skulle bli Sverige av det igen. Bröstkorgen ville något helt annat. I sommar har jag bott här i två år och kommer skriva på ett kontrakt på en lägenhet för ytterligare 12 månader. Inget jag upplevt i hela mitt liv kommer i närheten med London. 
 
Är det lika fint som man tror?
Nej, det är mer än vad du kan föreställa dig. Det kan jag helhjärtat lova. 

scribblings on the walls
scribbler is j

åh, tack så mycket för alla fantastiska svar! känner mig lite säkrare i mig själv nu.

2013-05-14 @ 02:33:16
scribbler is Danni,

Åh, känner mig så himla himla säker nu.

2013-05-14 @ 09:41:06
URL: http://captivatedminds.blogg.se
scribbler is Matilda

Vill flytta till London så himla mycket att jag går under snart! Verkar vara helt underbart.

2013-05-14 @ 10:18:40
URL: http://www.wishesandstars.se/blogg
scribbler is Lina

tack fina du för svaren!

2013-05-14 @ 13:55:23
scribbler is Felicia

grymt bra inlägg, tack!! har stora planer på att flytta till London om inte allt för lång tid :)

2013-05-14 @ 22:34:26
URL: http://hardluckwoman.webblogg.se
scribbler is Amanda

åh vad hjälpsamt, tack så mycket! <3

2013-05-15 @ 20:03:21
scribbler is Juana

Gud vilket bra inlägg. Tack för de grymma svaren!

2013-05-17 @ 08:13:20

what's on your mind, dear?

namn,
time & relative dimension in space,

mail, (publiceras ej)

blogg,

question//comment//love letter,

Trackback
RSS 2.0